Website van Lydia Snijder

verhaaltjes:  Joop  mijn kikkertjes  de hommels  Kra Krak  schoen zetten  kerst  mestatent 

Home

Foto's: zwart-wit
Foto's: kleur
Foto's: zelfportret
Collages
Verhaaltjes

Contact en Links

Lydia Snijder

zelf

Een Zalige Kerst
(je kunt op alle onderstreepte woorden klikken)
 

Het was een paar dagen voor kerst. Ik was met Lientje en mijn dieren Hond Woef, Beer Billy en Joep de Aap de boom aan het versieren. Het was geen echte kerstboom, maar de grote plant die in de huiskamer stond. "Hier zijn de lampjes, wie doet ze erin?" vroeg ik. "Mag ik, mag ik?" riep Beer Billy.
"Nee, jij hebt het vorig jaar al gedaan, nou ik eens!" bromde Joep de Aap. "Dat is goed, doe jij de lampjes en dan hangen we daarna allemaal de ballen erin." zei ik.
"Ik krijg de snoeren niet uit elkaar," mopperde Joep "jij maakt er ook altijd zo'n rommeltje van."
"Hang de hele kluit er dan maar in 1 keer in." zei ik "wacht, ik help je wel even" en ik tilde Joep met lampjes en al op. Daarna deden we de ballen en slierten erin. Het werd prachtig! "Nou gaan wij voor de boom zitten en dan maak jij een foto!" zei Hond Woef. Dat deed ik, kijk maar.


Beer Billy, Joep de Aap, Pop Lientje en Hond Woef

"Wat zullen we nou met kerst eens gaan doen?" vroeg ik aan Hond Woef, "zullen we naar Tante Dien in Den Haag gaan of naar je nicht Hond Floor in Drenthe of naar Oom Frits in Delft?" "Daar heb ik allemaal geen zin in. Ik vind Tante Dien lief hoor en Hond Floor en Oom Frits ook, maar ik wil dit jaar iets bijzonders doen." "Wat dan?" vroeg ik. "Tja, dat weet ik eigenlijk niet. Weet jij niets leuks?" Ik dacht een tijdje na. "Ik weet wel wat, " begon ik " vroeger, toen ik….." "Ja vroeger, vertel over vroeger!" riepen ze in koor. "Nou, vroeger, toen ik klein was, ging ik vaak bij mijn Tante Dien logeren. Dan deden we op zondag iets heel bijzonders. Je mocht de hele dag in je pyjama blijven, je hoefde je niet te wassen of je tanden te poetsen en je deed gewoon waar je zin in had. Een spelletje spelen, verstoppertje doen of verkledertje of naar een film kijken. En er was taart en andere lekkere dingen. Lijkt je dat wat?"
"Jottum!" zei Hond Woef. En zo deden we het ook.

De dag voor kerst ging ik flink wat boodschappen doen: taart, hondenbotten, bananen, een potje honing, chips, knoflookgarnalen en nog veel meer. En allerlei lekkere drankjes natuurlijk. We gingen 's avonds vroeg naar bed want we konden niet wachten tot het kerst werd!

De volgende dag waren we al vroeg op. We bleven in onze pyjama's zitten en ontbeten met taart en kerststol met spijs en een mandarijntje toe. Heerlijk was dat!
"Ik ga toch maar even mijn tanden poetsen," zei ik "ik heb een vieze smaak in mijn mond, net of ik dode muizen heb gegeten." "Doe dat maar snel, je stinkt! Had je maar niet al die knoflookgarnalen moeten eten." zei Hond Woef. Dat was waar, de avond voor kerst had ik in één keer alle garnalen opgegeten. Nou ja, dat kan gebeuren.


Na het ontbijt gingen we een spelletje memory doen. Gelukkig won Joep de Aap, want anders was hij nog brommeriger geworden dan hij meestal al is. "Nu een film." zei Billy Beer. "Goed, welke kiezen jullie?" "Nemo, natuurlijk!" brulden ze.
"Ik ga me eerst verkleden." zei Lientje "Ik wil mijn nieuwe jurk aan en mijn pruik op!" Dat was een goed idee. We gingen ons allemaal verkleden, behalve Joep want die houdt niet van die dingen.
Daarna keken we naar Nemo.
"Ik moet een plasje doen" zei Hond Woef "mag ik op de wc?
Want ik wil vandaag niet naar buiten." Hij klom op de wc en wilde net gaan plassen toen hij achterover viel. Ik kon hem gelukkig op tijd opvangen! "Doe het voor deze keer maar op het balkon, vlak bij het putje, dan gooi ik wel een bakje water over je plasje. En een hoopje doe ik wel in een plastic zak en dat gooi ik dan ik de vuilnisbak. " zei ik.

"Ik wil Tante Dien bellen, mag dat?" vroeg Billy Beer. "Natuurlijk, ga je gang." zei ik.
"Tante Dien, wat ben je aan het doen?" vroeg hij toen hij Tante Dien aan de lijn had.
"Ze doet waar ze zin in heeft, zegt ze." vertelde hij tegen ons " Ze heeft net ontbeten en ze kijkt nu naar een oud muziekfilmpje." "Vraag eens wat ze gegeten heeft vanochtend?" zei ik. "Tante Dien, wat heb je gegeten? ……..Ze zegt een oliebol, een appelflap en een gekookt ei. En straks gaat ze een slaatje en chips eten……… Nou dag Tante Dien, wij gaan weer verder met lekker doen waar we zin in hebben!"

Daarna deden we een spelletje Mens Erger Je Niet. Billy won en Joep de Aap vond dat helemaal niet leuk want hij kan echt niet tegen zijn verlies. Ik zette maar snel een kerstmuziekje op. Het was het favoriete kerstmuziekje van Joep en al gauw zat hij mee te zingen.
"Nu wil ik nog meer films kijken" zei Billy. We gingen naar de kamer en ik zette alle lekkere dingen op tafel en deed kaarsjes aan.
We keken naar Minoes, Ja zuster Nee zuster, Mary Poppins, Winnie de Pooh en nog een keer naar Nemo.

Ondertussen was het al lang avond geworden en Woef, Billy, Joep en Lientje begonnen te geeuwen.
"Als ik jullie was, zou ik lekker naar bed gaan." zei ik. Dat deden ze. Ik liet Woef nog een keer een plasje doen en bracht hem naar bed.
Ik had nog geen slaap en ik zette mijn lievelingsfilm op: Loenatik de Moevie. Na de film blies ik de kaarsjes uit en ging ik ook slapen.

Maar het feest was nog niet afgelopen, want de volgende dag was het tweede kerstdag. Ik wilde naar Oom Frits maar de anderen wilden niet mee. Ze gingen nog een dag precies doen waar ze zin in hadden, zeiden ze. Er was eten genoeg en als ik de keukendeur voor Hond Woef open liet, kon hij een plasje op het balkon doen. Ik pakte mijn pyjamapak in en ging met de trein naar Delft.
Bij Oom Frits was het ook erg gezellig: hij had een heerlijke pizza gebakken en er waren nog allerlei andere hapjes. We keken naar muziekfilms, daar heeft hij er heel veel van, en deden het spelletje:
raad eens welk muziekje dit is. En we hebben heel veel gelachen!

Toen ik weer thuis kwam, was de rest al naar bed. Er lag een briefje voor me:

En dat was het, echt een zalige kerst!!!

© Lydia Snijder 2013